söndag 23 mars 2014

Kasse - klar

”Ni ligger väll helt okej till enligt Folklore-planeringen?”
”Jo, om jag bara hade kommit igång med ritningarna.”
Minen efter det talade ganska mycket för sig.

Men fick veta att man inte behöver göra i isometriskt perspektiv, blev lite små irriterad nu när jag lagt ner så mycket tid på att göra rätt cirklar men samtidigt skönt att slippa fortsätta med de bitarna.

Är i alla fall klar med kassen, en av alla sjuttioellva sakerna. Gjorde extra skåror på sidorna för att kassen ska kunna plattas till något. Blir ju lite lurigare nu när det är en rundad form. De skåror jag hade gjort först funkar inte på samma sätt som om det hade varit en vanlig kantig kasse. Limmade sen ihop delarna, trädde i svart sidenband och på med det lilla metallsmycket.


torsdag 20 mars 2014

Fota plansch

Jobbade en heldag med att fota och fixa i photoshop för mina planscher. Likt fotografen jag nämnde i tidigare inlägg från fotoutställningen vi var på så har jag samlat ihop lite föremål som jag la på ett ljusbord. Jag fotade rakt uppifrån och placerade sakerna så att det ser ut som att de är staplade på varandra. Efter första konstellationen placerade jag delarna så att kedjan utav föremål byggs vidare in på nästa plansch. Med hjälp utav ljusbordet blir det starka kontraster i bilden.



Sakerna som jag använde mig utav

"Att se sig själv från ett annat håll"


onsdag 19 mars 2014

Tryck på kassen


Har gjort tryck för min kasse. Överförde min logga på plastfilm och där efter skar ut bokstäverna, jag behöll små plast bitar mellan bokstäverna för att inte få färg innanför bokstaven B och A. Jag behöll även plastbitar som höll ihop de andra bokstäverna för att det skulle bli lättare när jag dutta färgen. Efter att jag duttat i guld fyllde jag i med en liten pensel där färgen inte kommit åt på grund av plast flikar.




tisdag 18 mars 2014

Kassens delar

I.o.m att det inte fanns tillräckligt stora papper i svart består min kasse av fyra delar. Två runda pappersskivor som jag kapat några centimeter för att få en plattbotten, det här är alltså fram och bakstycke.  Sen två avlånga stycken som jag delvis har klippt taggar som ska limmas på insidan av kassen, att jag har skurit de som taggar är på grund av att jag har en rund form. Jag har även gjort skåror på sidan av kassen likt ett upp-och-ner vänt Y för att kassen ska kunna plattas till. De båda avlånga styckena har ett extra parti som ska bli botten, de ligger alltså omlott och det blir en extra tjocklek.


Förpackning

Mitt mål med dagens lektion var att bli klar med kassen och visitkortet men i.o.m att pappret till kortet inte hade kommit och att det fattades redskap för stansarna som jag ska ha till kassen fick jag skuta upp det. Hade varit skönt att beta av saker nu när allt är på samma gång och man inte vet vilket snöra man ska börja dra i. På dagens lektion har jag gjort en prototyp hur jag vill att min förpackning ska se ut för mina planscher. Förpackningen ska vara som en utdragen kub i två delar. Den lilla biten ska vara i guldpapper medans den stora i svart, jag ska trycka min logga (Balance) på i ena änden. Första halvan av loggan (BALA och halva bokstaven N) ska vara i svart medans andra halva (halva N och CE) ska vara i guld. På det guldiga pappret ska det alltså vara svart tryck medans på det svarta blir det guldbokstäver. Skåran där öppningen är går rakt igenom det liggande N:et. 
Jag har även sprayat bordsskivan och några metallsmycken i guld och målat bordsbenet och kulan i svart.


måndag 17 mars 2014

Sockerlag

I början utav terminen testade vi olika mål- och rittekniker, bl.a. att hälla lite socker i vattnet och på pappret efter att ha målat. Övningen gav mig nu iden om att måla mina planscher med sockerlag. 1 del socker, 2 delar vatten som man värmer upp tills sockerkristallerna luckratts upp. Tejpar fast ett papper på bordet längsmed alla sidorna och blöter ner pappret rejält med sockerlagen, duttar sen ut lite färg och det sprider sig så fint utan att man behöver göra något speciellt. Kunde inte sluta och snart var hela köksbordet fyllt av små pappers bitar med kletig färg, gjorde dock missen att ta bort de innan det helt hade torkat då de förstörts. Tips tips att låta de torka ett dygn!




Yin Yang

När jag skapade loggan kikade jag i en bok vi har här hemma om olika former och hur de matematiskt byggs upp. Var inne på att min logga skulle vara som en symbol, något med cirklar som hör ihop och bygger på varandra, likt yin yang symbolen. Men som jag visade i ett tidigare inlägg så består min logga utav bokstäver som lutar och balanserar på varandra.





söndag 16 mars 2014

Verkstan

Tre gånger har jag varit i verkstan för att snickra på mitt bord som jag gör i skala 1:10. Det har väll varit ungefär 10 gånger svårare än vad jag trodde att det skulle vara men snart är det klart. Jag ska måla och limma ihop delarna, kanske även spraya bordsytan. Jag har gör ett stort bord som är 2,5 m långt i verklig skala med bara ett bordsben fäst i ena halvan med en guld kula som sjunkit ner som ska balansera upp boret. Bordsytan är i bankad plåt, det var säker några tusen slag och tog närmare en timma att få till, bara den biten var ett projekt i sig. Det svåra var nu att vika ner metallen runt träskivan i.o.m att jag vill ha en tjocklek på boret, dessutom är bordet ovalt vilket gör det trixigare. Jag klippte flärpar i plåten som jag sen vek ner, innan jag vek ner de sista bankade jag i ett B på sidan utav bordet. Jag har borrat hål både genom träskivan och plåten för att guld kulan ska sjunka ner genom bordet och synas en aning under. Den buckliga plåten limmade jag fast i träskivan för att få en så plan yta som möjligt. Men det lurigaste var hur jag skulle lösa vikten i min modell, jag har ju bara ett ben. Ja vet inte riktigt hur det kommer bli men jag har tre olika alternativ hur jag kan lösa så att bordet kan stå upp. 1. Spikar fast benet i en trälåda som jag använder när jag ska visa upp mitt arbete. 2. Spikar fast en lång och smal plast skiva under bordet. 3. Har en tunn ståltråd i andra änden av bordet som fungerar som ett till ben.

Bordet består i stort sätt bara utav tre delar, benet, bordsskivan och kulan som ska sjunka ner.








Jag här även gjort ett antal metallsmycken som jags ska ha till min tag och kasse. De första gjorde jag på rester från bordet, sen testade jag att även banka plåten och gjorde även ett par i koppar. För att stämpeln ska synas ännu tydligare tog jag en svart penna och kluddade i hålet och sedan putsade med stålull då färgen runtom försvann och ytan blev dessutom blankare.Jag kommer att använda någon utav de bankade bitarna men vilken färg beror på om jag sprayar bordsytan eller ej.

Mässa




Besöket på mässan satte igång tankarna om hur jag ska presentera mitt arbete. Jag vill gärna att man ska kunna känna material i min portfolio och tycket om iden att ha med riktiga halmstrån Att göra ett eget litet metallsmycke fick jag iden här ifrån. 

Tag

Som kassen och visitkortet så tänker jag mig även tagen rund. Första varianten såg ut som en julgransdekoration, klippte ut 3 svarta pappersbitar och sydde ihop dem på diagonalen. Nästa variant tog jag även då tre runda pappersbitar men sydde ny två parallella linjer, tänker att det ska stå Balance med bokstäverna staplade på varandra i mitten. Kan inte bestämma mig om jag tycker att den är för barnslig men på träslöjden gjorde jag ett litet metallsmycke som jag tänker ska vara på andra sidan, med den ser det nog lite ”riktigare” ut. Sen funderar jag som jag ska måla eller skriva något på insidan av flärparna. Just nu sitter bitarna ihop med sydda sömmar, tycker att det är fint att blanda olika material men i.o.m att jag inte har något sytt i min kollektion hör det inte riktigt hemma. Kommer nog bara att limma ihop bitarna istället.



Plansch

Jag visste att jag ville göra planscher som har med balans och motsatser att göra. Någonting i svartvitt och enkelt, men vad? Det var svårare att skissa upp vad det skulle vara och jag hade ingen aning hur det skulle se ut. Var till en början inne på stora cirklar med samma teknik som Ylva Skarp har gjort med hennes tavlor. 

 Ylva Skarp



Det var först någon dag efter fotoutställningen på Göteborgs Konstmuseum som jag visste hur jag vill att det ska se ut. På museet fanns det en tavelgrupp, den mins intressant att titta på men som jag nu ska göra en egen variant av. Fotografen hade tagit några föremål och lagt på ett ljus bord som sen fotades av. Det blev skarpa kontraster mellan det ljusa och svarta, kritvitt och kolsvart. Fiffig ide! Jag vill ha två planscher som hör ihop, den ena med vit bakgrund med svarta föremål medans den andra tvärt om. Jag har tänkt samla ihop lite föremål som jag sedan placerar ut som ett pärlband som går igenom de båda tavlorna för att knyta ihop dem till ett par.



Inspiration till "pärlbandet" av små föremål

Nyckeln

Nyckeln till hela kollektionen. Bilden som gav mig iden om en kollektion med balans som tema, knäckte liksom skalet och jag fatta vad jag ville göra.


Kassen


Vi var på studiebesök på HDK där idéer om mönstrad kasse växte fram. Så här såg ett tyg ut som nyss var tryckt, och mönster pappersrulle med ett mönster som en elev gjort. Instagram kontot ”harvestworkroom” använde jag mycket som inspiration till mönstret på kassen, här är några bilder från dem.





Egna förslag

Men jag valde sen att satts på kassens form istället för färg och mönster. Balans som jag har i kollektionen vill jag även få med i kassen. Var inne på ett göra en rund kasse, som ett klot med en liten platt form men kom fram till att det skulle bli för besvärligt att både tillverka men också för kunden att bära. Jag valde därför att göra två av sidorna runda med en platt botten för att lätta kunna ställa ifrån sig. 

Prototyp

fredag 14 mars 2014

Visitkort

Jag gjorde några tester hur mitt visit kort skulle kunna se ut, fyra olika då två av dem kan stå upp och balansera. Kortet som en fjärdedels cirkel klippte jag till lite för att den skulle kunna stå säkrare men det blir halvcirkeln som blir mitt kort. Varför jag valde bort den kantiga cirkeln och fyrkanten är att de två andra har en tydligare koppling till min kollektion då de kan stå upp och balansera.


Inspiration till kasse