onsdag 17 december 2014

Stora Bibliotek-inlägget

Började projektet med att vi alla tillsammans mätte upp rummet och gjorde en gemensam ritning på tavlan. Därefter gjorde jag en liten behovsanalys. Det är ju ett förändringsförslag till ett bibliotek vilket gör det ganska uppenbart vad som behövs men det jag skrev ner var; bekväma sittplatser, mer förvaring för böcker, lugn trivsam miljö. Skrev även ner små idéer om vad jag inte får missa så som top tio hyllan, kreativa hyllor och en film vi sett innan. The secret life of buildnings där de hade rep hängandes från tak till golv längs med en vägg. Ljuddämpar på ett kreativt vis.


Hur ska jag gå tillväga? Precis som alla andra projekt har jag svårt att komma igång och försökte göra allt för att inte hamna där igen. Gjorde punktlista för vad jag skulle göra där bland annat att se filmen jag nämnde tidigare och även besöka stadsbiblioteket som vi alla gjorde tillsammans. Därifrån har jag hämtat mycket inspiration.


2014-10-09
Satte mig uppe i biblioteket för att tydligare se hur stort utrymme jag har att jobba med. Att sitta i rummet hjälpte verkligen att komma igång med idéer. Inspireras mycket utav stadsbiblioteket, tänker på deras läktare i sagorummet och bokhyllornas böjda i mjuka former som skapar rum.


Skolans bibliotek är kantigt med många hörn som jag försöker bli av med, ge ett flyt i rummet. Vill även ge olika möjligheter att sitta ner och läsa - sittkonstruktionen längs med väggarna då en även kan sitta och titta ut genom fönstret. Sittytan i hörnet är 90 grader med tjocka rep som hänger runt om från taket för att skärma av.


Föreslår skjutdörr öppningen in genom rampen för att stänga ute ljud. Ljudet var något jag irriterades över när jag satt i biblioteket vilket jag kansk inte hade tänkt på annars.

Har även börjat på planritningen. Kvar att bestämma färg och om jag ska ha något i taket. 



3014-11-13

Aj aj, håller på att falla ner i någon slags perfektion och där med låser mig o kommer ingen vart. Sitter kvar efter skolan men går inte framsteg i arbetet.

Bild 3 & 4 visar när jag klädde in kanterna i vanligt papper, tips från Julie. Fula snitt blir plötsligt osynliga. 

2014-12-01
Färgval
Tapetserade väggar och golvet och kuttade väggarna en aning för att limma ihop tre av fem väggar. Gjorde även rampen och tapetserade den för att bli av med hårda och fula kanter. Klädde in 90 graders sitsen med en blå färg som är någorlunda lik den färg som jag valt ut som bl.a. fondvägg.
När räcket limmats fast mätta jag ut med ett vanligt papper hur stor rampen skulle vara. Då modellen är något skev var det här ett bra sätt att få rampen i exakt rätta mått. Undertill skar jag bort en bit av kapaskivan för att få en mjuk övergång till golvet. Kortsidan mot ingången skar jag ett hack (bild 2) för att få ett snyggt fäste till ingången.

2014-12-03
Stanna kvar och hade tidigare gjort en lista med allt som är kvar, läste lappen och det var bara en grej som var struken av den där listan. Ville nästan lipa. Hade som mål att göra klart rampen men fick gjort mer än så. Förutom rampen skar jag även ut en av hyllorna och fäste de, tapetserade en vägg jag missat och limmade fast de resterande två väggarna.

Rampen är en av de klurigaste delarna i modellen men tycker att det löste sig bra. Har för mig att det var Julie som hade en fiffig lösning med att göra det i ett enda stycke med kutt (som inte går helt igenom kapaskivan) som ska göra så att det blir lutning. Självklart skar jag fel och lutningen blev knasig. Löste det genom att skära loss det ena biten och istället tejpa ihop så lutningen blir rätt. Även lite lurigt att klä golvet men efter lite pill så. Skar även bort lite kapaskiva undertill där rampen och golvets möts för att få en mjuk övergång.

När rampen var klar klippte jag till en mall för hyllan som ska fästas längs med räcket. Mallen gjorde jag med hjälp av planritningen och räcket i modellen då räcket är en aning skevt och även hyllan blir det. Trotts att det är mjuka former som är lite klurigt att skära ut blev de tre hyllplanen lika och smidigt att få på plats.
Bild 3 illustrerar bästa pressen som jag använt när jag har tapetserat och lagt golv.

2014-12-04
I stort sett gjorde jag bara läktaren idag. Gjorde en mall hur den ska se ut från sidan men lurigt hur jag skulle få till djupet/ sittsen. Tänkte till en början göra en massa mindre bitar för ruggstöd och sittyta eller bygga upp läktaren av kuber, men kom på en annan varian. Att kutta ut 4 likadana bitar så som det ser ut från sidan och limma ihop de. Sparade en hel del pill. Klädde därefter in den i vitt papper för att bli av med fula kanter.
Läktaren som är till för flera personer att sitta och kanske läsa, för att få det bekvämare ska dynor fästas mot väggen. Har två accentfärger, blå och grön. Den gröna är till en sittpuff och dynorna till läktaren. För att komma så nära som jag har tänkt hjälpte Merete mig med att färga tyg. Istället för att skriva ut ett papper som det ut en bit tyg, inte riktigt den färgen som jag hade tänkte mig men det kvittar!


2014-12-05
Så sablans trött o det jag hade planerat att fixa innan jag skulle ta helg tog dubbelt så lång tid än vad det hade behövt. Gjorde de små dynorna som ryggstöd till läktaren och limmade fast den andra bokhyllan. Kom på en liten konstruktion till kanten av hyllan där det ska vara ett stopp, som en vägg. I den lilla hörnbiten gjorde jag ett snitt i mitten där de mittersta hyllplanen trycktes in. Biten står då ovanpå det understa planet, mitten planen är inskjutet i biten och det översta planet ligger ovanpå biten. Tanken är att skarven inte ska synas när en ser modellen ovanifrån (som en gör på den andra hyllkonstruktionen).


Vad jag har kvar nu:
  • Sittpuff
  • Hängstol
  • Top 10-hyllan
  • Rep x2
  • Moodboard



2014-12-15
Gjorde hyllplanen till top 10 hyllan. 10 små hyllplan i två spalter som är omlott varandra. Täckte varje plan i vanligt vitt papper för att få en jämn yta, gjorde små hål för varje hylla och fäste de genom en bit ståltråd intryckt i väggen och i hyllplanen. Gjorde även första steget i häng-stolen. Formade den i lera och gjorde ett hål för snöret när det leran ännu var formbar.


2014-12-16
Fäste upp häng-stolen, dock torkade den lite skevt och sitsen lutar men men. Gjorde även en liten sittdyna till stolen. Påbörjade det här med repen som ska vara som en avskärmning ovanför räcket och runt om sitt hörnan. Använder mig av hampasnöre för att få känsla av rep men fick inte till att de skulle hänga rakt ner. Gör som så att jag viker snöret dubbelt och tvinnar det med en knut längst ner för att hålla de raka.
Blir ju inte riktigt som jag tänkt mig, lite väl klumpiga och stora men en får känslan hur jag tänker! Ska även visa i moodboard. Hade tänkt fästa snörena i en träpinne men Merete föreslogg att använda ståltråd för att inte få det lika klumpigt, men blir nu istället fisklina, en ser inte fästet vilket jag inte vill att en ska göra i verkligheten heller! Har bara hälften av rep-fixet kvar sen är jag klar med modellllleeeen!! Gahh ska bli skönt!

2014-12-17
Gjorde det sista på alla praktiska bitar idag. Sista på modellen med repen, sista på collaget med layout och sista på ritningen med informationsrutan. Galet skönt att lämna in papprena till Merete!

SÅ HÄR BLEV DET!



måndag 8 december 2014

Mini MEE

2014-11-10
Startar upp projektet om design- och patentskydd med översiktlig genomgång om bl.a vad som krävs för patent mm. Delas in i grupper och vi blir gruppen “Dom Äldsta” och vi får smaska på Nobles, aja vi fyller även en tavla med idéer och förslag till vårt märke, Småfolket som vi nu kickat igång. Imponerad över hur mycket vi har hunnit med då jag som ensam inte skulle ha kommit ens hälften så långt på egen hand. Till en början var vi alla mest sugna på jobba under namnet Mini MEE utom Albin. Efter att ha hört hans tankar var vi alla överens om att det skulle bli Småfolket. Han tog upp att de djuren som oftast används i sammanhang för barn är djur från bondgårdar eller savannen. Då våra kunder är här i norden har vi valt att fokusera på vilda djur i norden. Vi räknade upp djur som räv, uggla och älg. Till nappen vi ska designa föreslogg jag att det som är utanför munnen tryckt mot huden skulle vara inspirerat och format likt älg horn, i silikon eller liknande material så att det inte är taggigt och gliporna blir som någon form av ventil som inte sitter fast allt för hårt mot huden. Men för att förtydliga företagets namn riktade vi in oss istället på insekter och mindre djur i skogen.


Vi har ett tema och tydlig riktning, listade upp föremål som ska vara med i vår kollektion och där efter vilket djur det ska vara inspirerat av. Malin har exempelvis en nappflaska som hon ska designa, med hjälp av Lisa kom de på en finurlig ide; att en orm ska slingra sig runt flaskan och krama åt den då flaskan blir bucklig. Jag föreslog att nappen till flaskan kan vara ormens huvud för att få till en knäpp och unik flaska. Jag ska designa ett matset med myror som inspiration, tänker mig att de ska krypa runt på kanten men börjar fundera om det istället blir äckligt…


Hann även börja diskutera hur vårt märke/ logga ska se ut. Just nu så ser det ut som att SMÅFOLKET ska stå i versaler med O:et format som en nyckelpiga. Vi hann gå många vändor, jag var mån om mina idéer om en tass eller fotspår i slutet av ordet eller att myror skulle krypa runt i ordet men de andra var mer måna om att ha en egen symbol som skulle kunna stå för företaget. Ringen ovanför Å:et försökte vi göra något med, fastnade kanske för den ringen innan någon kläckte idéen om att använda oss av O:et istället. Och varför inte nyckelpigan Lisa ritade upp i början, enkel och som en liten färgklick.
Nappen som var det första vi formgav vilket även är
utgångspunkten i färgschemat


Gruppen jag tillhör inkluderar Jummi, Emelie, Lisa C, Malin W och Albin.


2014-11-17
Visst det är ibland klurigt med grupparbete när det är flera olika åsikter och idéer, men alltså vår grupp. Vi får gjort så mycket på lektionerna. Önska att jag själv kunde vara så produktiv på egenhand också. Allt flyter på och vi bockar av det ena efter det andra.


På dagens lektion upptäckte Albin att det redan finns ett företag som heter Småfolket som säljer barnsaker. Då uppgiften går ut på att kolla upp vad som är okej och inte så fick vi tänka om lite. I och med att vi har kommit så långt o processen behåller vi vår grund hur vi tänker med insekter och smådjur. De andra alternativen för namn till företaget är Barnsaker eller MiniMEE. Då Barnsaker är lite för tydligt om vad vi designar och då kanske svårt att få ensamrätt på namnet valde vi MiniMEE men däremot finns det ett företag i Australien som heter det. Men vi kom fram till att det är okej att vi här i Sverige heter samma då vi tillhör EU men inte Australien. Om vi hade fått välja namn helt fritt hade vi troligtvis valt något annat namn för att inte uppfattas som att vi knyckt från det företaget eller om vi skulle vilja etablera oss i Australien.

Blev även klar med loggan. En grafisk enkel nyckelpiga som istället för att vara i O:et i Småfolket hamnar efter MiniMEE på snedden.


För min del kom jag igång med designen till mina föremål. Jag ska designa, tallrik, skål, sked samt något att dricka ur. Tänker mig mjuka former och ska få med myran som är mitt djur i kollektionen. De ska krypa på rad på kanter och ner i skålen, kanske lite äckligt men tror samtidigt att det skulle uppskattas hos barn. Tallriken ska jag kombinera som en bricka där det sjunker ned något med plats för skål eller plats för exempelvis äpplen utan skålen.





2014-12-01
Förra veckan blev jag klar med grundritningarna till matsetet, sked, skål, fat samt mugg. Lisa hjälper mig med slutklämmen i photoshop, att lägga in myrorna som jag ritat och skannat in.
Muggen trycks ihop i mitten där myrorna bildat en gång, blir även en koppling till Malins nappflaska. Fatet är uppdelat i olika sektioner med hjälp av myrgången för att dela upp maten och göra måltiden mer lekfull, något nersjunken plats för skålen eller att bara dela upp maten.


Det är sista lektionen och nästan alla ritningar är klara, det är nu texten och redovisningen som är i fokus. Delat upp vem som ska skriva vad och jobbar nu framför allt från egna håll.


2014-12-02
Skrev om olika skydd för nappen och matkittet, skrev även en liten text som beskriver vad jag designat som ska vara med i vår presentation/ mapp.

fredag 28 november 2014

Uterummets inredning

Jag har skapat ett förändringsförslag till platsen vid operan. En plats som idag framförallt  används som en passage. Personligen anser jag att det finns alldeles för få platser där människor kan utvecklas och finna gemenskap i stor stad som Göteborg. Därför har jag valt att fokuserar på kreativt utvecklande och även få in gemenskap.


I förslaget jag har arbetat fram kommer planen att plattas ut men behåller Älvrummet och skateboardrampen. Efter att ha studerat platsen likt Arne Branzell om hur människorna rör sig kom det fram att flera sneddar över planen. Därför har jag valt att lägga en gång i enlighet med befintligt rörelsemönster. På planens motsatta riktning ska det vara en lång vägg vilket ovanifrån sett gör att vägg och gångbana bildar ett kors över hela planen. Väggens ena sida ska vara i griffelfärg med texten: “JAG ÖNSKAR…”. För att tydligt markera budskapet ska belysning i skiftande färg skina över meningen vilket ger extra inspiration till att tänka till och förhoppningsvis vilja skriva ned något. Vidare blir inte mörka årstider och skymning något hinder för instalationen. Längs med väggen finns små fack med kritor för att väggen alltid ska vara tillgänglig för att ta emot människors tankar om vad de önskar. Väggen ska vara till för människorna i staden för att ge varandra inspiration och ideer. Andra sidan av väggen är fylld med runda bollar där ena halvan av bollen är svart och andra i en stark färg, exempelvis orange eller rött. Bollarna är fästa i väggen så att en bara ser en halva men möjliga att snurra på för att tillsammans med alla andra bollar bilda storslagna mönster och bilder. Ett enkelt sätt att spontant skapa något tillsammans.


När jag sökte fram bilder på platsen för att se hur det ser ut under olika årstider kom det fram flera senarier där människor exempelvis om somrarna bara hänger och ligger i gräset. Ett behov hos människor som ska finnas möjlighet till i staden, vilket jag tycker är viktigt att ta med i planeringen, likt en park, ett andrum för att bara ta det lugnt trots att en befinner sig mitt i storstan. Största delen av platsen är därför täkt av gräs, grönt gräs, vilket fortsätter att bjuda in till att slå sig ned för en vilostund eller att kanske trixa med boll barfota. Möjligtvis konstgräs då det är en plats där många människor rör sig och lätt blir lerig efter regn. Några stora träd och småbuskar för att göra platsen mer ombonad och bli av med en del blåst på den öppna platsen. Hängmattor tycks få människor att vilja stanna upp och ta det lugnt en stund, vilket även är ett enkelt medel för att liva upp - vem blir inte varm av att se en hängmatta?! Därför ska det hängas upp sådana runtom i parken. 




En stad blir aldrig klar. Den förändras och utvecklas ständigt. Likaså människor, eller så bör det åtminstone vara, därför vill jag skapa en plats som är öppen för förändring och som till och med lockar till människors skaparlust och förändring i allmänhet. Detta ska ju komma från besökarna själva vilket kan fångas upp på väggen. Men ett par idéer till hur platsen efter några månader skulle kunna förändras är exempelvis att en vägg blir graffitivägg, för att sedan målas vit och visa utomhusbio. Det skulle kunna installeras en gigantisk schackbräda med fyrkantiga betongplattor varvat med gräsrutor. Skateboardrampen är idag central vilket jag utgått ifrån och inte planerar att störa, den bidrar ju redan till gemenskap och kreativitet. Denna plats kan och bör ses som raka motsattsen till Nordstan som begränsar människors utveckling samt bidrar till individualism och konsumtionshets.



Det är intressant det som filmen “Den mänskliga staden” tog upp, dokumentären om hur vi formar städerna som sedan i sin tur formar oss. “Man vet bara vad överklassen och den övre medelklassen vill. Resten, alltså den största gruppen, får inte komma till tals.” Om hur städerna byggs för bilar och hur vi som lever i det kommer i kläm. Om hur pengarna styr vår tillvaro. Vill med tanke på vem staden skapas för skapa utrymme för allmänheten att ge förslag till kommande aktiviteter på platsen. Tänker mig en större ruta i andra sektionen av griffelväggen som är till för förslag.

Gaturummets inredning - processen

V.43 Startar upp projektet och besöker platsen vid 3-tiden och ritar upp hur människor rör sig.


V.44 Lov och tittar på dokumentären om hur vi formar städerna som sedan i sin tur formar oss. “Man vet bara vad överklassen och den övre medelklassen vill. Resten, alltså den största gruppen, får inte komma till tals.” Om hur städerna byggs för bilar och hur vi som lever i det kommer i kläm. Om hur pengarna styr år tillvaro.

V.45 Besöker platsen kl 12 och det är betydligt mer människor som rör sig, kanske beror det på vädret eller tiden.
Vilka rör sig där?
  • En klass som leker och kanske har “fri lek”.
  • Cyklister
  • Mopped
  • Framför allt fotgängare som är ute med hunden, power walk eller bara transporterar sig genom platsen, det är inte så många som strosar runt utan de flesta verkar ha ett mål. Kändes som att många gick i riktning mot Läppstiftet, svårt att se vart de skulle men antar att de kanske ska till kontorsbyggnaderna under bron och i/kring Läppstiftet, dessutom var det en hel del människor som gick över bron in till Nordstan.


Hur ser omgivningen ut?
I dagsläget är det en plan i plastgräs med en skateboard ramp intill med Älvrummet på andra sidan, Nordstan som en gråklump, fina tegelstens hus med utsmyckningar, pampiga opperan med utsikt över vattnet samt kontorsområdet runt om Läppstiftet under bron. Spårvagnar och bussar i nära anslutning till platsen och en del bilar bakom Älvrummet. Styr och ställ station och ett fjuttift försök till lekplats lite längre bort. Vid vattnet är en del gästbåtar och en uthyrning med kanoter/ kajaker. Förvånad över hur lite vattnet utnyttjas då det ligger precis intill, för övrigt dåligt utnyttjat i hela Göteborg skulle jag vilja påstå. I den närliggande arkitekturen är det framför allt Älvrummet som jag tror att jag plockar med mig då det ligger så pass nära platsen och känns nytänkande och modernt.


Hur upplevde jag platsen?
I prinsip fans det ingenting förutom Älvrummet och rampen, känns som att Göteborg borde haft en tydligare plan då stor del av bil trafiken har grävts ner, märkligt att det idag i stort bara används som genomgångs passage. Jag upplevde platsen onödig, tom, både på människor och miljö, som att platsen väntar på grävmaskiner som ska förvandla det till något livligt.


Vad behövs på platsen?
Det är storstads city men platsen talar för det motsatta. Omgivningen är stor och pampig med opperan och de gamla närliggande husen med utsmyckningar. Platsen behöver något livligt dit människor dra sig för att strosa runt och kanske komma ifrån nordstans-pullsen. En plats med grönska och kanske ta tillvara på vattnet. En plats där alla åldrar kan röra sig fritt.


Vilka människor vill jag ska vara där?
Upplevde det som många olika typer av människor skulle kunna vara hemma på den här platsen, tänker på kontorsmänniskor, besökare mot operan, schopping människor som vill ta en paus, elever från på raster (det är ju en hel del skolor här i kvarteren). det finns potential till en hejdundrande plats.


2014-11-13
Igår vid 6-tiden gjorde jag den tredje skissen över hur människorna rör sig utanför operan. Det var självklart mörkt och ungefär lika mycket människor då som det var vid 3-tiden men nu gick i stort sätt alla på gångbanorna. Det var någon enstaka som snedda över planen och jag testade även själv men strålkastarna som lyste upp planen bländade och jag kände mig uttittad. Det lyste på regält, bra om en vill lira fotboll eller så. Däremot var det inga andra aktiviteter än folk som förflyttade sig.


2014-11-14
På dagens lektion började alla på modellen och jag blev lite paff då jag inte hade någon bild av hur jag vill att platsen ska se ut. Vet vad syftet med platsen ska vara och stämningen men inte vad som ska vara där. Har gjort en mapp på Pinterest med idéer för offentlig miljö. Vill att det ska vara en motpol till Nordstan där allt handlar om konsumtion och hets efter något ouppkommligt, jag vill skapa en plats där kreativiteten värderas högt, en plats att samla och aktivera människorna. Är inne på att platsen ständigt ska förändras och förnyas, t.ex utomhus bio och grafittiväggen som byts ut till griffeltavla där en kan skriva sina önskningar.


Påbörjade modellen, det var lite klurigt att rita upp planen då alla sidor är olika långa och jag inte vet hur stora vinklarna är men det blir något ungefärligt.
Vänstra bilden är ett försök till väggen, men för att bli något
mer skalenlig använde jag mig sedan istället ett svart papper,
högra bilden är början på träden





2014-11-24
Stannade kvar efter skolan och blev klar med modellen! Väldans skönt. Den är kanske inte helt skalenlig, träden och hängmattorna är kanske gigantiska men en fattar i alla fall grejen hur min tanke är.


2014-11-25
Såg ett TED-klipp ganska länge sedan som hängt kvar. En kvinna som målade en trist vägg med griffelfärg och skrev “BEFORE I DIE…” där de som passerar kan skriva ner vad de vill göra. En fin ide som jag nu använder mig av i det här projektet

Blev klar med modboarden idag, knäppt att jag är klar med det praktiska tre dagar innan deadline, brukar alltid vara ute i sista minut… Gjorde en modboard med bilder som visar de saker jag vill ska vara på platsen men som inte syns i modellen. Fick även med ord som varit viktiga och som jag hållt mig till under processen; kreativitet, gemenskap, plats för skapande, motpol till Nordstan och knytpunkt. Tänkte först göra collaget i photo shop men valde att skriva ut bilderna för att få till de rivna kanterna på bilderna, kanske lite mer spontant och x så som jag även vill att platsen ska vara.

måndag 3 november 2014

HEL

Vad har jag skapat?

Jag har skapat ett verk, vet inte om det här är värt att kalla ett verk men mycket beror ju på det konstnärliga sammanhanget, inte sant? Det är byggt av olika former av porslin och glas som jag har krossat och limmat ihop på nytt. Ett verk om att bygga upp och gjuta sin egen plattform. Om en resa där bitarna kanske inte passar perfekt men letar sig in mot stommen för att bli hel.


Yoko Ono
I projektet ready-made fick vi i uppgift att välja ut en konstnär och inspireras av hen i eget skapande av ready-made. Jag har valt att fördjupa mig i Yoko Onos verk. Hon arbetar mycket med installationer och låter betraktaren vara med i verket.
Yoko Ono föddes 1933 i Tokyo och är en kvinna som öppnade en ny väg inom konsten. Hon var en av de första kvinnorna i Japan som studerade filosofi, har även tagit kompositions kurs och kreativt skrivande. Vid 18-årsålder flyttade hon till New York och kom i kontakt med människor där nyskapande, innovation och experimentellt låg i fokus. Med hjälp av Anthony Cox fick Ono uppmärksamhet för sin prestation. Trotts en mansdomminerad krets har hon lyckats ta plats och kommit långt inom konst och musikbranchen, det vill säga dock inte utan motstånd från media och allmänheten. 
Jag frågade pappa om han vet vem Yoko Ono är, “jaja visst, hon var väll gift med John Lennon?”, fick jag till svar. Ja det stämmer, 1967 gifte de sig och gjorde även konst och ett album tillsammans. Men Ono är mer än Lennons kärlek, hon har gjort ett flertal låtar och turnerat med sin konst på gallerier över stora delar av världen. Med hennes installationer får betraktaren delta i konstverken, som att klippa bort ett stycke tyg från hennes kläder, spela schack där alla pjäser är vita eller klättra upp på stegar lite närmre skyn. Jag tänker att det är konstverk som blir personliga för betraktaren. Att en enkelt kan skaffa sig en egen tolkning. Verk som stimulerar fantasin och ger ett lugn. Spännande som får en att vilja delta och se mer utav.
Hon har även varit aktiv vid olika politiska sammanhang, till exempel efter 11 september då allmänheten fick vara med och bygga ihop sönderslaget porslin. Symboliskt för något som raserats men bearbetar sorgen genom konstnärlig helande. Kritisk till USA:s militära agerande, “we have to stand for peace and not fight for peace”.

Hur använder Ono sig av ready-made?
Ready-made - bruksföremål med anspråk på konstnärligt värde.” Ready-made är alltså någonting som uppfattas som konst gjort av vardagliga ting då ofta massproducerade föremål. Det är just så här Ono arbetar, till exempel installationen med stegarna då en har möjlighet att klättra närmre himlen. Installationen består enbart av stegar men hon placerar det i ett konstnärligt sammanhang vilket gör att det kallas ready-made. Ono har namngett det som Sky Ladder vilket har använts världen över för att manifestera möjligheter till förändring vilket alltid varit en av Onos politiska drivkrafter. 2011 deltog Ono i den skånska utställningen Wallås där deltagande fick klättra upp på traktens ihopsamlade stegar för att känna på samarbete, klättra upp för högre utsikter och samtal om vilket håll de vill att förändring ska ske.
Konstverket som jag har blivit inspirerad av kallas Mend Piece. Det är sönderslaget porslin där deltagaren uppmanas att bygga sin egen skulptur. Hur det ska se ut är helt och hållet upp till personen själv. Som ovan nämnt så använder sig Ono av detta för att deltagarna själva ska fundera över hur en kan pussla ihop det sönderslagna och då inte så sällan att deltagarna ska göra det i grupp för att komma åt människors djupare omedvetna förankring till samarbete. Ono vill med verket förmedla det naturliga i raserande och uppbyggnad. Verket Mend piece eller kanske snarare processen har fått stor uppskattning världen över, såsom i exempelvis skånska Wallåsutställningen 2011.
Tankar bakom verket
Min först tanke var att bygga en skulptur som inte skulle föreställa något, det var även viktigt för mig att den skulle vara hel, gärna att en ser sprickorna men utan hål. Att något som raserats kan byggas upp, bli något annat, kanske till o med starkare. Men det visade sig ganska snart när byggandets dragit igång att det var klurigt att få bitarna passa. Jag har istället byggt “upp byggnaden/tillfrisknads perioden”. Att bitar ligger vid sidan om stommen, vissa bitar sitter ihop och letar sig in till grunden. Stommens botten är en rund cirkel, tänker lite symboliskt om att en har en plattform att stå på men den här är inte hel men stabil.

Presentation då jag lyfter fram två olika miljöer, ”galleri” och ute på gatan i form av bilder.

Hur påverkar platsen miljön?
Vad som är konst tänker jag är helt och hållet upp till betraktaren. Det här tycker jag är intressant och vill gå vidare med tanken. Mycket vad som gör vad jag uppfattar som konst är platsen, miljön och ofta tanken. Platsen kan höja ett verk och göra det till sitt rätta. Det krossade porslinet skulle kunna vara en kruka som fallit ut genom fönstret ut på gatan. Något ointressant, gå förbi, inget som fångar uppmärksamhet. Däremot om samma kruka o kras står i ett klint rum är det lättare att stanna upp och kika vad det är som står där. Gör sig en tolkning. Därför valde jag att framföra verket i olika miljöer.

När jag fotograferade ute på gatan var jag tacksam över vädret då det regnade vilket förstärkte känslan om bortglömt och inget värde. Vattenpöl och droppar, för att få en känsla av omgivningen. Av ögonblicket. Ögonblicket då skulpturen föll. ögonblicket då allt gick i krasch.


På vilket sätt ready-made?

som vi pratat en del om är ju ready-made “bruksföremål med anspråk på konstnärligt värde”, som det så fint formulerades i ordboken. iom att jag använt massproducerade föremål som en tallrik och som vi kan se så är det inte så lätt att äta från det här så är det ena kriteriet av bockat för att klassas som ready-made men om det är i ett konstnärligt värde är ju som sagt upp till var och en.

En skulle kunna fråga sig om det här är ready-made? Kanske inte i och med att det ej är i ett konstnärligt sammanhang här på gatan.
Utvärdering av processen
I det här projektet har jag hittat ett nytt sätt att dokumentera och sammanställa information. Under arbetets gång har jag skrivit några rader om vad jag har gjort och vad jag har för tankar, det har underlättat arbetet nu när jag ska knyta ihop säcken då jag lättare kan gå tillbaka i arbetsprocessen. 

Själva iden om vad jag ville göra bestämde jag mig för snabbt, för att vara jag. Kunde kicka igång med skapandet och hade då tid att lägga till fotandet för presentationen. För att förbättra verket skulle jag ha kunnat visa fler platser än två olika miljöer som jag nu lyft fram. Hade en tanke om att även ta kort med skålen på ett dukat matbord för att lyfta fram ytterligare en miljö.

Vid presentationen för verket lyftes även ett förslag fram om att lägga en limtub intill bitarna för att bjuda in betraktaren i verket. Det hade lyft verket och blivit en starkare koppling till Yoko Ono då hon arbetar mycket med att involvera betraktaren.

Någon form av dagbok ~ Ready-made

Under arbetets gång har jag skrivit ner lite hur jag ligger till i arbetet och hur tankarna går.

Dagens lektion har jag kollat på vad olika konstnärer inom fluxus-rörelsen gjort för verk och bestämt mig för att fördjupa mig i Yoko Onos. Läst lite om hennes verk och fastnade bl.a för det krossade porslinet, fattade det som att åskådarna själva fick limma ihop olika bitar. Jag har även en ide om hur jag vill göra min ready-made.


Just det här att bygga ihop söndriga bitar till något nytt fastna jag för. Jag ska göra ett verk där jag krossar olika ting, närmre bestämt, en tallrik, glasflaska och en skål med små blommor och volanger, vill att en ska se att det är från olika prylar. Min först tanke var att bygga en skulptur som inte skulle föreställa något, det var även viktigt för mig att den skulle vara hel, gärna att en ser sprickorna men utan hål. Att något som raserats kan byggas upp, bli något annat, kanske till o med starkare. Men det visade sig ganska snart när byggandets dragit igång att det var klurigt att få bitarna passa. Nu gör jag istället så att jag bygger “tillfrisknads perioden”. Att bitar ligger vid sidan om stommen, vissa bitar sitter ihop och letar sig in till grunden.

Vad som är konst tänker jag är helt och hållet upp till betraktaren. Det här tycker jag är intressant och vill gå vidare med tanken. Mycket vad som gör vad det är som jag uppfattar som konst är platsen, miljön och ofta tanken. Platsen och budskapet kan höja ett verk och göra det till sitt rätta. Det krossade porslinet som jag har skulle kunna vara en kruka som fallit ut genom fönstret ut på gatan. Något ointressant, gå förbi, inget som fångar uppmärksamhet. Däremot om samma kruka o kras står i ett klint rum är det lättare att stanna upp och kika vad det är som står där. Gör sig en tolkning. Därför tänker jag att jag ska framföra verket i tre olika miljöer.

Det regnar! Perfekt för en av fotoserien. Ställde ut skulpturen och det krossade porslinet på asfalten och kröp runt med kamera och paraply. Hade tänkt att fota och sparya vatten med blomspruta för imitera regn men det här blev mycket bättre, kom små frön som klistrades fast mot porslinet. Tog även kort på vattenpöl och droppar, för att få en känsla av omgivningen. Av ögonblicket. Ögonblicket då skulpturen föll. Skulle kanske vara fint med solen som sippra in, att det är typ “slutet på eländet”, att det byggs upp igen men blir något annat, något nytt.

Bläddrade i den här boken och läste lite om Ono

Råka välta ut lådan med porslinet o skulpturen då en del bitar bröts och föll av, ska bygga upp det igen så som den såg ut innan. Ska även fota verket i en till miljö, funderar på ett ett matbord. 

Satt i vad som kändes som en halv evighet och försökte lista ut hur bitarna som låtsat skulle sitta och limma ihop dem. Hade det dåliga limmet som inte fäste så bra och dessutom blir gulaktigt. Klagade och fick frågan “behöver det verkligen se likadant ut som det förra?”. Hade inte ens tänkt att det skulle kunna vara lite olika och kom fram till att det dessutom kanske är bra. En lagnings process som det ska symbolisera i olika tids perioder. Framför därför bara två olika miljöer.