tisdag 28 maj 2013

Lisas sovrum

 
Jag har fått äran att göra ett inredningsförslag till Lisas sovrum. Jag har ett enkelt rum med ungefär 3x3 meter att arbeta med. För att göra uppdraget lättare och kunna tänka helt fritt frågade jag inte hur rummet ser ut i dagsläget. Jag har utgått efter ett tomt rum som Lisa ska kunna känna sig hemma och trivas i. Jag vill att man på något sätt ska kunna se att det är just det här rummet som är Lisas.
 

Lisas behov

För att sätta igång tankeverksamheten ställde jag några frågor till Lisa och fick ett par blad där hon hade svarat på frågor om henne och vad hon anser är viktigt till hennes sovrum. Det viktigaste för henne är att få till ett stort skrivbord där hon har ordentlig plats för att kunna måla och dessutom har tillgång till dator. Tv, dator, spegel, sänglampa och nattduksbord är andra saker som Lisa vill ha med medans jag också skulle ta hänsyn till att hon gärna sover med öppet fönster och är ljuskänslig. Lisa vill ha lite färg och föredrar rock stilen.

Jag gjorde också ett inspirationscollage eller känselcollage är kanske ett bättre ord, jag ville få Lisa på collage via bilder. Bilder som representerar ord, ord som var hennes svar på frågorna om henne. Rock, Asien, mat, trä, sten och lent var några ord som jag fick med på collaget. Precis som hon sa till mig, att hon gillar svart med lite färg, blev det också på collaget i slut ändan.
 

Förändringsförslag

Efter att ha valt ut de möbler och detaljer som jag vill använda mig till sovrummet var det dags att möblera på papper. Ett arbete som tar betydligt längre tid än vad jag hade kunnat förutspå. Mäta, räkna, sudda för att få dra ett sträck och sedan repetera proceduren. Tålamods prövande.

Om rummet skulle inredas enligt mina ritningar, skulle det första du se när du har öppnat dörren vara det rymliga skrivbordet gjort med en rejäl träskiva i hörnet som matchar hyllkonstruktionen över skrivbordet. Hyllorna består utav tre plan som är ihop käglade med rör. Bordet som till invigningen skulle ha dator och pennmuggar i grått som liknar lackat sten, men förhoppningsvis vara täckt utav idéer och målningar till vardags.  Avslutningsvis har vi en svart och smidig skrivbordsstol till arbetshörnan. Vidare har jag använt mig utav lastpallar till sängbotten med en rejäl madrass och ljus blåa/ gråa sängkläder. Ovanför sängen hänger tre glödlampor i olika höjder med svart textilsladd och ett betong stycke som de stora glödlamporna i mattat ljus fästs. På väggen ovanför sängen har jag valt att fästa tre linor med svart vita kort med motiv som ger känsla utav rock. För att ytterligare ge känsla utav rock är det en förstärkare intill sängen för att ha som nattduksbord. Till förvaring finns en byrå i trä vid fotändan utav sängen med en tv på väggen. Dessutom finns en stege i svart målat bambu för att lätt kunna hänga av sig kläder. När du står mitt i rummet på den svart vita mattan befinner du dig under lampan med stål ram omsvept med tunt vitt tyg. Men det är kanske först på vägen ut ur rummet som du märker spegeln på dörren.

Materialen som jag till största del har arbetat med är trä och betong, framför allt på grund av att Lisa uppskattar dessa material och dels att de passade in i rummets känsla och de färger som jag vill ha med. Jag har använt mig utav vitt som grund färg på väggar och golv medans jag har tagit in möbler och detaljer i svart, grått, brunt och en droppe turkost. Det bruna i trät och små detaljer i betong medans svart fått en stor plats. Jag har försökt hitta en balans med de hårda material och färger som har mjukts upp utav det vita med tyget från sängen och taklampan.

Jag har tagit in enkla medel som har förvandlats till speciella när de har kommit till sin plats, t.ex. lastpallarna till sängen och hyllkonstruktionen med rör. För att få ett tydligare sammanhang mellan möblerna är skrivbordet, hyllorna och lastpallarna till sängen behandlat för att få samma nyans. Möblerna för sig, utan sitt sammanhang i rummet kan uppfattas grovt och vi vissa fall industriellt. Ljust och stilrent som med hjälp utav dämpad belysning ger en lugn och behaglig stämning.
 

Resultat

Hur mitt arbete ser ut i dags läget så är jag någorlunda nöjd med. Däremot ska jag erkänna en rejäl miss. Jag hade inte riktigt kollat upp alla mått innan jag började rita in möblerna, när det väl började lida mot sitt slut så märker jag att rummet har ett väldigt stort fönster. Ett fönster som är lägre än standard. Den här tillgången grämer mig lite att jag inte hade koll på för att kunna utnyttja och ta tillvara på fönstrets storlek. Dessutom ser jag i efter hand i mina papper att Lisa är ljudkänslig, det hade jag kunnat arbeta mer med för att få rummet att passa henne ännu bättre. Men vad är det man brukar säga? ”Det är på misstagen som man lär sig.” Så jag hoppas också att jag väl tar lärdom utav det här. Att jag verkligen går igenom flera gånger om vad jag har för information, vad som behövs göras och förväntas.

Som sagt så har jag använt mig utav vitt som grund färg på väggar och golv medans möbler och detaljer i svart, grått, brunt och lite turkost. Med hjälp utav det stora fönstret och de vita ytorna känns rummet lätt och rymligt. Det finns belysning för olika moment, som arbeta vid skrivbord, mysbelysnig och övergripande för hela rummet.
 


 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar