fredag 31 maj 2013

Surrealism

Det finns inget rätt eller fel, inget bra eller dåligt, du kan göra vad du vill. Det är du som bestämmer. Du kan använda dig av en upplevelse, en linje, en känsla, en åsikt, ett leende, du kan förvandla vad som helst till vad du vill. De fall då ordet ”drömmande” används som beskrivning kan det sättas under rubriken Surrealism. 



Surrealismen var från början en litterär rörelse som drog igång på 1920-talet med hjälp av psykiatern och poeten André Breton i Paris. Att dröm och verklighet kan smälta samman var surrealisternas strävan. Dessa idéer hade sitt ursprung från Sigmund Freud som forskade kring drömmar, psykoanalysen och det undermedvetna. Att det kunde finnas en stor outnyttjad del av tankar och idéer djupt inne i ett dolt medvetande. Det här intresserade en del poeter som nu försökte skapa poesi direkt från det undermedvetna vilket resulterade i överraskande och oväntat innehåll. När André Breton menade att dessa idéer även kunde utföras med hjälp av ett ritstift eller en pensel spred sig tankarna och idéerna snabbt till bildkonsten.

Surrealismen är en vidare koppling efter dadaismen, också den är en proteströrelse mot realismen och logiken som strävar efter att beskriva omgivningens yttre. Surrealismen, logikens motsats, blåser bort förnuftet till förmån för det gränslösa. Till skillnad från dadaismen ägnade sig surrealister mer åt andlighet och Freuds psykoanalys. De experimenterade med ny form av uttryck för att frigöra den otyglade fantasin i det undermedvetna. ”Automatisk” konst (också kallad automatism) användes för att förhindra medveten kontroll i det konstnärliga skapandet. Man ville komma åt det som finns i det undermedvetna utan regleringar eller justeringar från förnuft, moral eller estetiska bedömningar.

Surrealismen som kan upplevas filosofiskt, att det finns en tanke bakom det som skapas, få folk att reagera och tänka till, något som vill förmedlas. Dessutom öppnades det upp ett kontor i Paris för att ta emot ”surrealistiska” upplevelser som människor kunde berätta om.



Jag är själv surrealismen”


Salvador Dali
Om inte den största, så i alla fall en av de kändaste konstnärerna inom surrealismen är Salvador Dali. Som 9-åring började Dali måla och hade sin första ateljé i hemmet på takterrassen. Han växte up
p i en medelklassfamilj i spanska Katalonien. När han var 16 gick hans mamma bort i cancer vilket var ett hårt slag för den unge Dali. Redan som ung var Dali övertygad om sin tallang och om att bli berömd. ”Spelar jag geni kommer jag att bli ett geni.” Han var tydlig med att det endast är ett spel för att få uppmärksamhet och ta sig framåt i sin karriär. Tack vare att spela galen hade han kontroll över sig själv och sitt intryck på omgivningen. Många av hans trick använde han sig av redan under skolåren, som att agera först och därefter komma på en förklaring.

När Dali har beskrivit sig själv har han använt ord som överspänd, fanatisk, neurotisk och sexfixerad men samtidigt rädd för sex. Han klädde sig som en tangokavaljer, ju äldre han blev, desto starkare växte fixeringen vid sitt yttre. Han utbildade sig på Konstakademin i Madrid och reste därefter till Paris för att lära känna surrealismen och sin blivande partner Gala. Dali blev hennes livsprojekt för att göra henne själv rik och Dali berömd. Hon blev hans maneger med en hårdhet som en slavdrivare. Dali kunde själv inte ta hand om de praktiska sakerna som att beställa tågbiljetter eller förflytta konstverk mellan gallerier, han lät därför Gala och alla hans ”bärare” ta hand om detta i alla dessa år. Med hjälp utav Gala blev hans produktivitet enorm då hon såg till att tavlor blev klara, tog hand om beställningar mm, allt för pengarna.

1940 flyttade de tillsammans från Spanien till New York där Dalis världsberömmelse växte till en av de allra största konstnärerna. Det åldrande paret återvände för gått till Spanien 1981 och när Gala senare dog 1982 tystnade Dali bort.

Surrealismens strävan var revolution av samhället och livet, både privat, socialt, kulturellt och politiskt, vilket gjorde att många surrealistiska konstnärer hördes i den politiska världen likaså Salvador Dali. Han har även blivit skyldig till en del brutala uttalanden som många blev upprörda utav, som att fattigdom är bra för folket eller att Franco gärna hade kunnat avrätta ännu fler människor. När de surrealistiska konstnärerna hade blivit allt mer förknippade med vänsterpolitiken, hade Dali en oklar ställning i frågan om det korrekta förhållandet mellan politik och konst. André Breton som anses ha varit den ledande inom surrealismen anklagar Dali för att försvara icke etiska idelogier såsom nazismen. Dali envisades dock om att surrealismen kan finnas till i ett opolitiskt sammanhang. Efter en rättegång blir Dali officiellt utesluten ur den surrealistiska gruppen, vilket Dali svarar ”jag är själv surrealismen”. 

Som ung var det Dalis experimenterande med kubismen som gav honom den största uppmärksamheten från sina studiekamrater. Vid sitt första besök i Paris, 1926 fick den unga Dali träffa Pablo Picasso som redan hört positivt om Dali. De kommande åren gjorde Dali verk starkt påverkade utav Picasso och även senare utav dadaismen vilket påverkade hans arbete hela livet. Han var en mångsidig konstnär som tog till sig många olika stilar av konst och experimenterade med flera ovanliga och nya stilar.

Dali använde sig utav symbolik i hans konst. Som den varma dagen när Dali stirrade på en rinnande bit ost fick han idén om rinnande klockor som sedan resulterade till en av hans kändaste verk Minnets envishet. Med i målningen finns bl.a. mjuka och smältande klockor, den generella tolkningen är att tiden är stel eller förutbestämd. Ägget är en annan återkommande symbol som Dali har använt sig för att symbolisera hopp och kärlek. Olika djur hittar vi på många tavlor, som myror som pekar till döden, snigeln som är en anslutning till det mänskliga huvudet (han såg en snigel på en cykel utanför en bekants hus vid första mötet) eller gräshoppor som var en symbol för rädsla

Ett ögonblick, ett möte, ett drag eller kanske en sten kan vara grunden eller idén om ett nytt konstverk. Som sittmöbeln Mae West Lips Sofa som föreställer en mun formades efter skådespelerskan Mae Wasts läppar som Dali tyckte var intressanta. 

Dali var en fantasifull och skicklig tecknare men ibland fick han mer uppmärksamhet tack vare hans underliga och uppseendeväckande utstrålning och den berömda mustaschen har blivit en kulturell symbol för det bisarra och surrealistiska. Han har bl.a. skildrats i filmer och parodierad i serie. Dali har varit en viktig person för konstens utveckling och en viktig inspiration för många konstnärer.



Tankar om surrealism och dess effekter

Intressant med surrealismen är att jag upptäcker massor med saker som jag aldrig har tänkt på förut. Saker som jag inte har tänkt på sätts ord eller en förklaring till. Dessutom så finns det en hel sjö med intressanta liknelser. Ofta tycker jag mig se bilder som bl.a. visar orättvisor i världen eller hur beroende vi är av allt och alla. Den surrealistiska drömmande känslan kan fördjupa redan befintliga åsikter eller nyansera det som jag redan känner till genom logiken. Surrealismen öppnar upp för höger hjärnhalva där symboliken hör hemma. Jag tänker att precis nu som under 1920-talet så behövs denna inspiration då rationalitet hyllas. Det är stor risk att det inte blir bra annars, när vi exempelvis ska ta livsbeslut som baseras på en obalans, alltför mycket rationalitet. Vi behöver ballans. Med inspiration från surrealistiska perspektiv så öppnas kommunikation upp med vår kreativa och symboliska sida, en betydligt större helhet blir då möjlig.



Stark

Ibland går inte saker och ting som man har planerat, hela världen blir skev. Snubblar på sina egna fötter, gör ett bakslag och får börja om, eller tar en omväg och missar målet. Behöver leta hit och dit, upp och ner innan man kan sätta ner foten och hittar hem. Ja, man kan säga att det är det som min byrå står för. Ibland är hela världen skev, men tillslut hittar du hem med extra erfarenhet.

Svävande rep är det första man ser om man kastar ett öga mot min stol i verkligheten. När man tar en närmare titt ser man att repen är fästa i en glaskub som fungerar som sits. Stolens konstruktion med den diskreta sitsen och de tydliga repen känns för mig surrealistiskt då några rep i själva verket inte skulle kunna stå rakt upp utan något fäste.

När jag hade ritat upp min stol tänkte jag mig att sitsen skulle vara som ett akvarium, men när bilden skannades in och öppnades upp i photoshop blev det svårt att få till mina önskemål. Min stol hade i så fall kunnat få en extra toutch och fått det lilla extra med vatten och liv. Vatten som dessutom är en viktig symbol för livet och ibland det omedvetna. Men jag fick gå emot mina surrealistiska idéer och ironiskt nog anpassa mig till verklighetens fysiska begränsningar med endast en sits utav glas. 

Jag har designat en bänk med mjuk dyna och ben uppbyggda utav röda rep. När jag själv ser min möbel tänker jag på en enorm borste då alla benen är alla de små stråna. Den stora sittytan gör det möjligt att sätta sig från båda hållen vilket skulle kunna passa in i receptionen på ett hotell eller kanske ett museum. Någonstans där man väntar en kort stund innan man går vidare.

Om jag skulle döpa min kollektion, skulle den få namnet Stark. Stark är inte bara att kunna lyfta de tyngsta vikterna, utan också att kunna be om hjälp, ta sig igenom motgångar eller hitta nya vägar. Det tänker jag att mina ben till möblerna står för. Tanken bakom benen till stolen och bänken är att det är många som hjälps åt, byrån som tar omvägar men ändå kommer fram till sitt mål.

Jag har inte tagit inspiration utav någon speciell konstnär, författare eller skulptör för att skapa min kollektion, utan använt mig utav surrealismens tankesätt. Istället för att inspireras och kanske fastna för ett speciellt verk eller konstnär har jag försökt att själv sätta mig in i den surrealistiska kreativa situationen för att åstadkomma något med en liknande tanke. Inte bara det yttre, vad andra har skapat tidigare utan vad jag skulle vilja göra. Att förmedla något och blanda det overkliga med det verkliga. 



Några favoritmöbler från den surrealistiska världen




torsdag 30 maj 2013

Råplugg

Håller ut sista kvällen, eller natten med pluggandet för det här läsåret. Ska bli så otroligt skönt med 12 veckor fri från läxläsning men samtidigt konstigt att inte ens behöva gå förbi läxhögen då tanken ”jag borde ta tag i det” smyger allt för ofta. Har fönstren på vid gavel och tagit bort växterna för att kunna sitta i fönstret och få ta del utav sommaren som nu är här (!!). Laddar upp med ett helt matförråd som belöning i nattens evighetsprojekt. Kan inte riktigt bestämma mg om det här är lite småmysigt men det känns en aning förbjudet att ha sådana uttalanden, i alla fall ”det är det sista” ekar i mitt huvud.


onsdag 29 maj 2013

Inspiration till möbelkollektion

När jag blundar ser jag tre olika bilder som framför allt har gett inspiration till möbelkollektionen. Dels andra surrealistiska möbler men också en detalj på ett kreativt och färgfullt konstor som var med i programmet Rummet formar dig som visades på Svtplay. Byggnaden som var full utav inspiration och kreativitet hade skärmat av ett rum med mastiga rep från tak till golv. En liten bit av byggnaden som hängde kvar och nu efter min variant syns i mina möbler.


Mitt mönster


Arbetsprocess

Efter alldeles för mycket strul med Photoshop tog jag beslutet att ge upp mitt tidigare mönster och börja på ruta ett. Den här gången behöver jag däremot inte ha inspiration från byggnaden Alhamra i Spanien utan låta photoshop styra över hur långt jag kan låta fantasin gå.

Iden till mitt mönster fick jag från papperssnöflingor som man ibland kan se på fönstren till förskolor, när man viker ett papper flera gånger och sen klipper hål i olika former. Jag gjorde på ett liknande sätt, men jag ritade ut former istället för att klippa. Jag började alltså mitt mönsterskapande med att klippa ut en stor cirkel och vek pappret tills jag hade 1/16. Därefter ritade jag ut linjer och olika varianter av treanglar. Nu var det dags att skanna in min lilla pappersbit och öppna upp potoshop. Ett arbete som jag gärna skulle slippa i och med att överens var det sista teknikgudarna och jag var. Gårdagen slutade med att allt det arbeta jag hade gjort i potoshop försvann ut i tomma intet… Frustrationen var i topp medans jag var på botten. Nästa dag visste jag i alla fall hur och vad jag skulle göra men teknikgudarna och jag verkade fortfarande inte vara på samma sida. När 1/16 hade blivit piffad i photoshop och speglad till 1/8 och därefter kopierad så att det var åtta likadana tårtbitar som tillsammans skulle bilda en stjärna kom det som jag hela tiden har varit rädd för skulle ske. Mina tårtbitar passade inte ihop.. Sista biten lappar över alldeles för mycket, jag hade inte varit tillräckligt noggrann när jag vek mitt papper och klippte i photoshop. Va sjutton skulle jag göra nu? Börja om på nytt var det sista jag ville göra. Jag testade lite att få ihop två tårtbitar så att de skulle bilda 90 graders lutning men fick inte ihop det. När inte heller min lärare kunde komma på en smidig lösning gav jag upp för stunden och lämnade datorn. Men då, ja självklart så var lösningen där! Med lite överlappning på varje tårtbit blev det nu en ny variant av mönstret som blev minst lika bra.
 
 
 
När jag hade tesselerat mitt mönster ville jag få någonting mellan stjärnorna, slutresultatet blev en annan variant utav en stjärna med en mindre stjärna inuti och en ljusare grå färg till de mindre partierna.
 

 

 

Symmetrier

I min tapet, eller som kanske skulle passa bättre som kakel i ett kök har jag fått med spegling, rotation, translation och tesselering.

Spegling


Slottet intill sjön eller en fjäril är exempel på vad som bildar en spegling eller också kallad reflektion. Om du kan dra en linje igenom bilden och det ser exakt likadant ut på vardera sida kan du kalla det för en spegling.

Spegling var den första symmetri begreppet som jag använde för att skapa 1/8, men efter ändringarna är en bit (en stjärn spets) inte riktigt speglade. Däremot kan jag dra två olika linjer genom hela stjärnan och får då speglingar.

Rotation


Om vi roterar en bild runt sin mittpunkt och figurens bild och form ej förändras efter rotationen kan vi kalla bilden rotationssymetrisk. Om vi istället har en figur eller föremål, t.ex. Jorden, kan vi dra en axel igenom föremålet och sedan rotera föremålet runt rotationsaxeln. I mitt mönster kan jag rotera bilden fyra gånger utan att mönstret förändras.

 

Translation


En translation innebär att man kopierar upp mönstret och förflyttar efter ett bestämt mått och det är exakt likadant hela tiden. Det upprepas och upprepas.
 

 Tesselering


Tesselering innebär att det är figurer täckt över hela ytan, att tomrum mellan mönster har fyllts ut. Det finns helt enkelt inget hål eller att det överlappar. När jag gjorde tesseleringen till mitt mönster gjorde jag en stjärna i det större tomrummet med en mindre stjärna inuti och en ljusare grå färg i de mindre tomrummen.

 

tisdag 28 maj 2013

Ritningar - klart


Alla möbler är nu fixade i photoshop! Wohoo!
Klurigaste var att få till skuggningen på möblerna men resultatet är jag nöjd med, framförallt att det blev skuggning och att man ser att benen till byrån är runda. Däremot är jag tvungen att sopa iden om ett akvarium i sitsen till stolen. Blir alldeles för svårt att få till det i photoshop med de grundläggande kunskaper som jag har. Det blir istället endast en glaskub som sitsen är gjord utav.

Lisas sovrum

 
Jag har fått äran att göra ett inredningsförslag till Lisas sovrum. Jag har ett enkelt rum med ungefär 3x3 meter att arbeta med. För att göra uppdraget lättare och kunna tänka helt fritt frågade jag inte hur rummet ser ut i dagsläget. Jag har utgått efter ett tomt rum som Lisa ska kunna känna sig hemma och trivas i. Jag vill att man på något sätt ska kunna se att det är just det här rummet som är Lisas.
 

Lisas behov

För att sätta igång tankeverksamheten ställde jag några frågor till Lisa och fick ett par blad där hon hade svarat på frågor om henne och vad hon anser är viktigt till hennes sovrum. Det viktigaste för henne är att få till ett stort skrivbord där hon har ordentlig plats för att kunna måla och dessutom har tillgång till dator. Tv, dator, spegel, sänglampa och nattduksbord är andra saker som Lisa vill ha med medans jag också skulle ta hänsyn till att hon gärna sover med öppet fönster och är ljuskänslig. Lisa vill ha lite färg och föredrar rock stilen.

Jag gjorde också ett inspirationscollage eller känselcollage är kanske ett bättre ord, jag ville få Lisa på collage via bilder. Bilder som representerar ord, ord som var hennes svar på frågorna om henne. Rock, Asien, mat, trä, sten och lent var några ord som jag fick med på collaget. Precis som hon sa till mig, att hon gillar svart med lite färg, blev det också på collaget i slut ändan.
 

Förändringsförslag

Efter att ha valt ut de möbler och detaljer som jag vill använda mig till sovrummet var det dags att möblera på papper. Ett arbete som tar betydligt längre tid än vad jag hade kunnat förutspå. Mäta, räkna, sudda för att få dra ett sträck och sedan repetera proceduren. Tålamods prövande.

Om rummet skulle inredas enligt mina ritningar, skulle det första du se när du har öppnat dörren vara det rymliga skrivbordet gjort med en rejäl träskiva i hörnet som matchar hyllkonstruktionen över skrivbordet. Hyllorna består utav tre plan som är ihop käglade med rör. Bordet som till invigningen skulle ha dator och pennmuggar i grått som liknar lackat sten, men förhoppningsvis vara täckt utav idéer och målningar till vardags.  Avslutningsvis har vi en svart och smidig skrivbordsstol till arbetshörnan. Vidare har jag använt mig utav lastpallar till sängbotten med en rejäl madrass och ljus blåa/ gråa sängkläder. Ovanför sängen hänger tre glödlampor i olika höjder med svart textilsladd och ett betong stycke som de stora glödlamporna i mattat ljus fästs. På väggen ovanför sängen har jag valt att fästa tre linor med svart vita kort med motiv som ger känsla utav rock. För att ytterligare ge känsla utav rock är det en förstärkare intill sängen för att ha som nattduksbord. Till förvaring finns en byrå i trä vid fotändan utav sängen med en tv på väggen. Dessutom finns en stege i svart målat bambu för att lätt kunna hänga av sig kläder. När du står mitt i rummet på den svart vita mattan befinner du dig under lampan med stål ram omsvept med tunt vitt tyg. Men det är kanske först på vägen ut ur rummet som du märker spegeln på dörren.

Materialen som jag till största del har arbetat med är trä och betong, framför allt på grund av att Lisa uppskattar dessa material och dels att de passade in i rummets känsla och de färger som jag vill ha med. Jag har använt mig utav vitt som grund färg på väggar och golv medans jag har tagit in möbler och detaljer i svart, grått, brunt och en droppe turkost. Det bruna i trät och små detaljer i betong medans svart fått en stor plats. Jag har försökt hitta en balans med de hårda material och färger som har mjukts upp utav det vita med tyget från sängen och taklampan.

Jag har tagit in enkla medel som har förvandlats till speciella när de har kommit till sin plats, t.ex. lastpallarna till sängen och hyllkonstruktionen med rör. För att få ett tydligare sammanhang mellan möblerna är skrivbordet, hyllorna och lastpallarna till sängen behandlat för att få samma nyans. Möblerna för sig, utan sitt sammanhang i rummet kan uppfattas grovt och vi vissa fall industriellt. Ljust och stilrent som med hjälp utav dämpad belysning ger en lugn och behaglig stämning.
 

Resultat

Hur mitt arbete ser ut i dags läget så är jag någorlunda nöjd med. Däremot ska jag erkänna en rejäl miss. Jag hade inte riktigt kollat upp alla mått innan jag började rita in möblerna, när det väl började lida mot sitt slut så märker jag att rummet har ett väldigt stort fönster. Ett fönster som är lägre än standard. Den här tillgången grämer mig lite att jag inte hade koll på för att kunna utnyttja och ta tillvara på fönstrets storlek. Dessutom ser jag i efter hand i mina papper att Lisa är ljudkänslig, det hade jag kunnat arbeta mer med för att få rummet att passa henne ännu bättre. Men vad är det man brukar säga? ”Det är på misstagen som man lär sig.” Så jag hoppas också att jag väl tar lärdom utav det här. Att jag verkligen går igenom flera gånger om vad jag har för information, vad som behövs göras och förväntas.

Som sagt så har jag använt mig utav vitt som grund färg på väggar och golv medans möbler och detaljer i svart, grått, brunt och lite turkost. Med hjälp utav det stora fönstret och de vita ytorna känns rummet lätt och rymligt. Det finns belysning för olika moment, som arbeta vid skrivbord, mysbelysnig och övergripande för hela rummet.
 


 
 

 

söndag 26 maj 2013

Bakochvänt


Ritandet för hand är nu klart, ett stort och tidskrävande moment som har tagit ett ganska bra tag. Till min lilla kollektion kommer det att vara röda rep som blir den röda tråden genom möblerna. Repet som i de flesta fallen är till för att hålla uppe eller fast något har jag nu använt lite bakochvänt. Repet som inte är något vidare att hålla uppe saker och ting underifrån håller nu uppe hela min kollektion.

Vägen till mål är det en bit kvar till. Återstår att färglägga och fixa till dem i photoshop, göra ett collage, skriva små texter och en inlämning om min ism.
 


fredag 24 maj 2013

Tålamodet sätts på prov


Märkligt hur svårt och krångligt det kan vara för att få fram några linjer, det behövs göras mätningar, omvandlingar, bygga upp kuber som sedan suddas bort. Det hemska är när man gör fel och behöver bygga upp på nytt, ja tålamodet sätts på prov hela tiden. Men när jag sitter med alla olika linjaler, passaren, skisser, inspirationsbilder, mallar mm, känns det på riktigt. Får känna på hur det kan vara att jobba med det här. Vem vet, jag kanske går i samma klass som framtidens nästa framgångsrika designer. 
 
 

fredag 17 maj 2013

Kladd & skiss

Stora papper att kladda och skissa på är det bästa. Samla tankarna för att lösa upp virvlat i skallen, kunna utveckla och koppla ihop olika möbler. Jag har bl.a. en lampa som en jordglob fast i svart vit då all färg har runnit ner till en droppe under klotet, ett långt och slingrigt bord med en tjock glasskiva där det är vatten inuti och ben längs hela mitten som är gjorda utav rep, en oval bänd som hålls uppe utav massa rep, en stol med rep som ryggstöd, det man sitter på är en glas kub med vatten och kanske fiskar inuti. Jag kommer inte att ha alla, men nu har jag några att välja mellan. Mitt tema är glas och framför allt rep. Rep som inte ser ut att kunna hålla upp någonting men kan vara starkt ändå.

söndag 5 maj 2013

Drömma


Nu har jag gjort ett collage med bilder för att få den rätta känslan. Drömma. Vänstra halvan utav collaget är bilderna lätta och pastelliga medans andra halvan är mer mörk som mardrömmar. Jag tycker att jag har fått med både det fina med att drömma men också när man fastnar och inte kommer ut ur drömmen.

torsdag 2 maj 2013

Möbelkollektion


Jag har fått i uppdrag att rita en möbelkollektion med surrealismen som inspiration. I kort så kännetecknar surrealismen som något udda och konstigt eller också som en drömbild. ”Drömma” är mitt nyckelord då det inte finns några spärrar eller stopp, det är så fritt som möjligt, nästan lite för fritt. Drömma kan vi alla göra, men det svåra är att göra drömmarna till en möbel. En känd konstnär som målade surrealistiska verk var Dali. Han har bl.a. gjort ett verk där djur utav elefanter och en häst tågar på rad, det lustiga som jag vid första titt la märke till är djurens otroligt långa ben, utdragna som spindelben.

Jag började arbetsprocessen med att sätta ihop ett collage med surrealistiska bilder från kända konstnärer och enkla bilder för att få en överblick vad tidigare konstnärer har haft för idéer. Jag fastnade framförallt för två bilder, den ena var bilden utav Dali med djurens utdragna ben, men min favorit var Vladimir Kush som har gjort många enkla men intressanta bilder. Som en bild i skymningen över berg och vatten då det är lite molnigt, en skymning då molnen har blivit ballongen till en luftballong.

Drömma som i Alice i underlandet, drömma som fri då tiden stannar, drömma som mardrömmar och fastna.