tisdag 25 september 2012

Kreativitetsdagen

Idag har det varit full rulle på projektet om min mobil. Det är så skönt när jag väl har bestämt mig hur jag vill ha det. Oftast så kan jag sitt hur länge som helst och grubbla över vilken färg eller stolek det ska vara, men nu så har jag äntligen ett klart mål som jag tror att jag ska klara av att nå.

Min mobil ska bestå utav tre olika material, ståltråd, fisklina och papper (med rejält med lim). Det ska vara ett antal olika långa ståltråds bitar som är tillsammans fästa på väggen, de ska vara lätt böjda och var och en ska sluta med en liten ögla eller krok där fisklinan ska fästas. I varje fisklina ska olika stor pappersklot hänga. Det är i pappersklotens stolek som jag får in fibonaccis talföljd.

Just nu så håller jag på att tillverka de olika papperskloten, det gör jag med hjälp utav ballong, lim och papper (pappret känns precis som bakplåtspapper vilket jag inte tror att det är i och med att på estet lektionerna är allt tvärtom än vad jag tror). Det är lite klurigt att få pappersbitarna släta utan att de bucklar sig på den runda ytan men jag tror att det blir bra när det har torkat till sig och väl är på sin plats.
Hittills i processen så har jag gjort ett testklot, idag så stack jag hål på ballongen för att kunna se hur det blir men jag hade inte låtit det torka tillräckligt länge så pappret följde med ballongskalet till en liten skrutt. Jaja, tur att det bara var ett test. Sen så har jag också gjort tre pappersklädda ballonger som nu hänger på tork.




 

lördag 22 september 2012

Fibonacci

Vi har nu i veckan startat upp projektet om de svävande mobilerna. Det började med att vi hade en liten genomgång om fibonaccitalförljen. Om ni inte har pejl på vad det är tar jag en snabb genomgång. Det är en talföljd som inte har ett slut, där varje tal är summan av de två föregående talen. (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233...) man kan rita fibonaccitalföljden som en kantig spiral. Längs in i mitten är det två små klossar (1, 1), därefter byggs spiralen på (1 + 1 = 2). Just den här vinkeln på spiralen finns i oändligt många olika saker i naturen, t.ex. fröna i solrosen, taggarnas placering på kottar, snäckskal mm.

 I och med att den här spiralen är en del utav naturen är vi omedvetet vana vid formen och därmed välkomnar vi människor spiralen och tycker oftast att det är fint. Min uppgift är nu att skapa en mobil där man på ett eller annat sätt kan koppla den till fibonaccistalföljd. Hur är helt upp till mig, ju mer långsökt och fler spiraler det är, ju intressantare tycker jag.


























Bildreferens
Bildreferens
Bildreferens

söndag 16 september 2012

"Naturen som utgångspunkt"

Jag har tjuvkikat lite på vad vi ska jobba med framöver i Form och såg att vi ska tillverka en mobil (som man hänger upp i taket). Min skalle som alltid behöver så lång tänketid har redan börjat klura över hur den ska se ut. Det känns lite som hur svårt kan det vara egentligen? Men jag vill att den ska vara speciell, att den ska säga någonting eller sticka ut på något sätt. Jag har i alla fall varit ute en sväng i Slottskogen och förberett lite. Plockat lite löv för att bokpressa och lite bär för att kanske göra pärlband. det var bara för att få igång skallen lite så jag tror att det kommer att bli fler turer till skogen.