fredag 26 september 2014

Antonym - sommar/vinter

Lisa och jag har skapat en installation tillsammans då vi fick två ord att utgå från, sommar/ vinter. Uppgiften var så att vi skulle skapa ett varsitt verk som skulle funka tillsammans.


Vi började möjligtvis i “fel” ende med att försöka komma på själva installationen direkt vilket blev väldigt svårt, men efter att ha valt varsitt ord och skrivit upp en varsin lista med ord vi kopplade. Jag hade vinter och skrev bl.a upp: is, dött, snö, avskalat, kyla och stilla (Lisa skrev upp ord som värma, färger och liv). Nu hade vi något mer att jobba utifrån och diskuterade om årstider då vi fastnade för träd, att de alltid står på samma plats men förändras under årets lopp. I o m att vi inte hade alla årstider att jobba med stannade vi upp vid sommar och vinter och bestämde oss för att skapa verk som föreställde träd men med hjälp av de orden vi punktade upp. Då vi hade så olika ord att arbeta med blev det också helt olika verk. Lisa kom med en väldigt bra ide om att skapa ett träd med hjälp av ståltråd med en målning bakom föreställande ett träd i färg vilket blev perfekt då jag ville bygga något medan Lisa ville måla.


Träd av Matilda Bengtsson
Ojojoj, det här trädet som jag nu skulle skapa.. Hann börja om ett flertal gånger och hatade trädet en smula. Hade egentligen tänkt snurra stammen likt Matilda Bengtsson gör men det var betydligt svårare än vad jag trodde. Med hjälp av fyra bitar ståltråd som fungerade som trädets skelett virade jag sen ståltråd runt en tjock pinne för att få den runda formen till stammen. På “skelettet” fäste jag ståltråds-stumpar för att få till något som skulle föreställa grenar. För att få ännu mer utav det kalla och en mer enhetlighet, då det var flera olika ståltrådsfärger, sprayade jag hela trädet i silver. För att trädet skulle kunna stå trycktes “skelettet” ner i kapaskiva vilket skars ut i böljande former för att likna ett snötäcke och då knyta an till mina utgångsord igen.
Innan/ efter sprayning
Lisas målning som skulle föreställa ett sommarträd med blå himmel fick aldrig någon stam då vi tyckte det blev en mer intressant installation om en inte riktigt såg vad målningen föreställer fören en ser verken från rätt vinkel med stålträds-trädet framför.



Till en början var jag inte alls nöjd med trädet jag har skapat då det knappt ser ut som ett träd, men resultatet med Lisas målning tycker jag installationen blir lyckad. Något intressant som en kanske kan spinna vidare med egna tolkningar och minnen.

måndag 22 september 2014

Dagens lektion - readymade

Dagens lektion har jag kollat på vad olika konstnärer inom kluxus-rörelsen gjort för verk och bestämmt mig för att fördjuka mig i Yoko Onos. Läst lite om hennes verk och fastnade bl.a för det krossade porslinet, fattade det som att åskådarna själva fick limma ihop olika bitar. Jag har även en ide om hur jag vill göra min readymade.


Dagens arbete har funkat bra, det känns bra att jag har kommit igång och att jag vet ungefär hur jag ska gå tillväga.